Sziasztok!
Most egy olyan témát szeretnék bontogatni kicsit, amelyről már elég sokan kérdeztetek és azt gondolom fontos, hogy milyen technológiát használunk a konyhában, mikor babánknak ételeket készítünk. Ez a kérdéskör pedig azt dolgozza fel, hogy vajon főzni, sütni, párolni vagy pedig nyersen érdemes adni a menüket a legkisebbeknek.
A kérdés jó, nem mindegy, ugyanis mindnek van előnye és hátránya is, főleg, hogy minden ételnek más és más az előnyös. Vegyük sorra őket néhány példával.
Főzés: ez tűnhet a legegyszerűbbnek, hiszen csak bedobom az alapanyagokat a lobogó vízbe és várok amíg puhára nem főnek, majd igény esetén turmixolok, szétnyomkodok avagy darabosan hagyom. Na de ez nem a legjobb módszer, ugyanis főzés esetén a tápanyag java odavész, kioldódik a vízbe, eltűnik és ugye ezt mi nem akarjuk. Sokkal inkább ajánlatos a párolás, ahol az étel nem érintkezik a vízzel, hanem csak a forró gőzzel. DE! Vannak olyan zöldségek például, melyeket kifejezetten inkább mégiscsak főzni javasolt, hiszen puffasztóak - így az első főzőlevet leöntve már kevésbé fog érvényesülni ez a negatív hatás. Ilyen pl. a bab, lencse, brokkoli, karfiol, káposzta, karalábé, kelbimbó.
Sütés: Sokkal jobb módszer mint a főzés, hiszen több tápanyag illetve vitamin marad meg az adott ételben, akár zsiradék nélkül alufóliában vagy anélkül süthetünk tepsin vagy tűzálló edényben, sütőpapíron olyan zöldségeket, mint a sütőtök, sárgarépa, cékla, krumpli. Ezeknek az ételeknek még jobbat is teszünk a sütéssel íz, állag és beltartalom szempontjából, mint más eljárásokkal. Hátránya, hogy talán kissé tovább tarthat mint társai.
Párolás: az abszolút Jolly Joker, ha babakajáról van szó! A sokat emlegetett tápanyagok és vitaminok akkor maradnak meg leginkább az ételben, ha az nem érintkezik a vízzel, csak a forró vízgőzzel. Ehhez nem szükséges drága berendezéseket beszerezni a konyhába, nagyon egyszerűen kivitelezhető egy párolókosárral, melyet úgy teszünk a lábasba, hogy abban csak 2-3 ujjnyi víz legyen, így az étel nem ér a vízhez, a párolókosár a víz fölött van. Kaphatók olyan edények is, melyek direkt külön el vannak látva pároló betéttel kifejezetten erre a célra. De ha valakinek profi párológépe vagy akár 2in1, 4in1 pároló-aprító gépe van, természetesen tökéletesen megfelel a célnak. A párolás mindig fedő alatt történjen, hiszen akkor maradhat forró a vízgőz, melyben megpuhulnak az alapanyagok.
Nyersen: nem kell hőkezelni a babának, legtöbb esetben még első alkalommal sem a gyümölcsöket! Ugyanis nyersen még annyi értéket sem veszít magából mint a párolással, ráadásul az íze is teljes mértékben a "sajátja" maradhat. Szóval az elsőként adható gyümölcsöket is adhatjuk simán mosva, pucolva, pürésítve, igen még az avokádót is! Kivételt jelenthet, ha tudjuk a babánkról, hogy pocakfájós - ekkor valóban érdemes párolni picit az adott gyümit.
Összefoglalva szinte mindig párolok a babának, ha van időm és olyan ételt készítek akkor sütök, de a gyümölcsöt nyersen adom és a puffasztó ételeket főzöm csak inkább. Kombinálni lehet bátran, pl. sült husis sütőtökös pürébe nyugodtan mehet a nyers, reszelt alma!
Remélem segítettem, szép napot Nektek!