Sziasztok!
Egy olyan témával szeretnék most foglalkozni, amire szerintem egyáltalán nem helyezünk kellően nagy hangsúlyt, pedig azt gondolom fontos lenne. Mégpedig a babáink, a saját és környezetünk egészségét is befolyásoló szezonalitás kérdésével.
A védőnők gyakran emlegetik, hogy a pici babának mindenképpen érdemes idény zöldségeket, idény gyümölcsöket adni. Persze - gondoljuk - nyilván, egyértelműen, bólogatunk, de tegyétek a kezeteket a szívetekre és úgy mondjátok, mindenki tisztában van azzal, hogy ez pontosan mit jelent és melyik hónapban pontosan mely zöldségek vagy gyümölcsök azok a bizonyos szezonálisak? Mert őszintén megmondom, nekem fogalmam nem volt nagyon sokáig, persze van amelyiket tippre megmondom, hogy mondjuk a görögdinnye nyáron terem, a sütőtök meg valamikor ősszel, de ahogy elkezdtem a hozzátáplálással mélyebben foglalkozni, úgy éreztem ez itt most nekem kevés lesz..
Miért fontos, hogy szezonális élelmiszert válasszunk a hozzátáplálás idején?
Azért, mert a szezonban természetesen érlelt gyümölcsök, zöldségek termesztéséhez a termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így kevesebb káros anyag és több vitamin tartalma lesz az adott élelmiszernek.
Azért, mert az idény gyümölcsök, zöldségek valószínűleg helyi termelőtől érkeznek Hozzád, így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a helyi közösséget támogatod.
Azért, mert ezek a gyümölcsök, zöldségek jó eséllyel sokkal finomabbak és frissebbek, valamint nem utolsó sorban olcsóbbak is mint nem szezonális társaik.
Az, hogy pontosan mi mikor terem és meddig tárolható, megtaláljátok facebookon az albumaim közt az idény zöldségek és gyümölcsök mappában.
Ez tartalmazza, hogy mit mikor takarítanak be (B) és hogy mely hónapokban lehet még tárolni (T). A hónapokat az évszakoknak megfelelően láttam el színekkel, amelyik élelmiszernél nincs szín, az gyakorlatilag egész évben elérhető. Az eredeti táblázatban található élelmiszereket korlátoztam azokra, amelyek főként a hozzátáplálás során relevánsak, így a fűszernövényeket pl. kivettem, hisz azokból csak nagyon keveset használunk fel 1-1 fogáshoz és szárítva is alkalmazható, mely egész évben kapható.
Kiragadva évszakonként néhány fő csoport:
TAVASZ: Főként a leveles zöldségek, mint pl. saláták, káposzták, spenót, pak-choi, de pl. kizárólag tavasszal terem a spárga.
NYÁR: Gyakorlatilag szinte minden zöldség és gyümölcs elérhető a nyár valamely szakaszán, de a görögdinnye, sárgadinnye, sárgabarack és nektarin kizárólag nyáron.
ŐSZ: Főleg a lassan termő, ám vitaminban és ásványi anyagban gazdagabb zöldségek tartoznak ide, pl. sütőtök, kelbimbó, gesztenye.
TÉL: Ebben az évszakban szinte minden már csak tárolt állapotból jut el a vásárlóhoz, főleg a leves zöldségek, mint pl. a karalábé, sárga-és fehérrépa, krumpli, zeller, pasztinák, gyümölcsök közül pedig a körte - és almafélékből van jó pár, melyek ekkor is elérhetőek.
Ha pedig olyan ételt szeretnénk bevezetni a babának aminek éppen nincs szezonja, azzal érdemes várni egy kicsit, vagy jobb híján fagyasztott formájában megvenni, de jó ötlet lehet azokat szezonjában előre eltenni a fagyasztóba, akár már pürésített állapotban, mert a sárgabarack például nyáron csak rövidebb ideig elérhető, vagy a spárga - ami tavasszal csak néhány hétig, szintén szuper tápanyag forrás lehet és így nem kell várni a következő évig vele. A déli gyümölcsök természetesen nem szerepelnek a táblázatban, ettől függetlenül azért azokat is érdemes beiktatni a baba étrendjébe, elsők között kóstoltatható pl. a banán vagy az avokádó., melyek együtt is nagyon finomak. Az üveges bébiételek is választhatóak, ha valamely ételt annak íze miatt szeretnél a babának adni, de itt fontos tudni, hogy az allergének feldolgozott bébiétellel nem vezethetők be, hiszen azokban az allergének bizonyos mértékben szelídülnek, így később, szezonban rendes étel formájában is bevezetendő az adott élelmiszer.